Home > Inspiration > Berlingske Media, Copenhagen

Berlingske Media, Copenhagen

Media pulse in the heart of Copenhagen
Berlingske Tidende is Denmark’s number one morning paper. Last year, the newspaper relocated to bright new offices in the heart of Copenhagen. But the ideas and thoughts behind the project first saw the light of day back in the summer of 2004. Lars Hermansen, a partner in DesignGroup Architects, was the architect behind the project.

In the summer of 2007, three years after the original idea was born, it was time to start planning the interior design, allocating the organization and choosing fixtures.

DesignGroup put together a team consisting of project manager Phillip Mills, Gabriella Pruzzo and Anna Aalst. Working closely with Berlingske Media and various interior design groups among the coworkers, the team defined and planned the different uses and rooms in the building.

“We wanted to create a media centre stuffed with activity, adrenaline, deadlines, and creative minds. The aim was to make it a place where the focus is on people and where everyone can feel comfortable, at home, and contribute to the group,” Phillip Mills explains. Flexibility would be the keyword for the building, the interior design and the furniture.

EFG and Bondo – a perfect combination

In early 2008, EFG acquired Danish Bondo Kontormöbler. “It was the perfect combination for us,” Phillip Mills continues. “We already knew about EFG’s enormous experience and know-how in managing and supplying large projects, and we knew that they could live up to our demands for flexibility. And, most importantly of all, we knew that they would be able to keep to the agreed delivery time.”
“The merger between EFG and Bondo was the icing on the cake with partners such as Fritz Hansen, Four Design and Brdr. Andersen. Their products are in the canteen, roof terrace, and the café and lounge areas.”

Flexibility in colour

The rooms are designed to be inviting – yet neutral – to ensure flexibility, letting you move around the building, as and when you want. To that end, the tables, chairs and storage solutions are all the same, regardless of where you work in the building. There’s plenty of colour to spice up things in the lounges, cafés and canteens, with a bright mix of lime green, orange, red and petroleum green. Each floor will be assigned its own colour to make orientation easier.

Very tight timeline

There were just three months to approve, order and produce 625 workstations with desks, storage, office chairs and lighting – plus all the furniture for cafés, lounges, reception and lunchrooms. EFG Bondo and the other suppliers kept their promises and the big move could begin in July 2008.
“This has been (and still is) a major and demanding project and we are quite proud that we have succeeded so well,” says Phillip Mills.

Moving in – in the rain

“It wasn’t all a stroll in the park,” Phillip Mills continues. “I got back from my holidays and jumped straight into the second day of moving in. And the weather gods decided to bless us with pouring rain, all day long. Four lorries with furniture, movers and fitters created chaos in the traffic outside the building.
“I’d like to send a big thank-you to all the movers and fitters from EFG Bondo who had to carry all the furniture to the different floors. The lifts couldn’t be used because they hadn’t yet been checked and approved. Everybody worked incredibly hard, but still kept their sense of humour and commented that they at least didn’t have to go to the gym for a workout that evening.”

Competent co-workers in charge

Two highly competent co-workers from EFG Bondo were stationed on each floor to make sure everything ended up in the right place. Armed with long lists showing where everything should be, Uffe Mathiesen and Claus Grønbech directed and coordinated the move. And at the centre of everything was EFG Bondo’s interior design consultant, Lonni Sørensen, who, despite a tight deadline, solved all problems and kept things on track.

Customer Berlingske Media
Delivery July 2008
Working places 625 workstations, reception, café, lounge and lunchroom
Architect Lars Hermansen